Column augustus
Sponsor Thailand Project 2019 gezocht!
19 augustus 2019
Verslag AVC Heracles JO11-4 tegen Borne
2 september 2019

Is AVC een amateurvereniging of een BVO?

AVC Heracles is als sinds 1903 een vereniging. De laatste tijd bekruipt mij het gevoel dat meerdere mensen denken dat we een betaald voetbalorganisatie (BVO) zijn.

Wat is het verschil eigenlijk? Bij beide wordt gevoetbald maar de vereniging is van en voor leden. Het lidmaatschap van een vereniging is niet vrijblijvend. Alle leden samen maken de vereniging.

Dit seizoen beginnen we bijvoorbeeld met bardiensten voor teams. Teams worden ingedeeld en 2x per seizoen moeten ouders of spelers (18+) een bardienst van maar liefst 3 á 4 uur draaien.

Gelukkig gaat het bij veel teams goed en melden leden zich vrijwillig aan. Chapeau hiervoor!

Bij enkele teams is het echter sjorren en trekken. Daar zien we dan 3 verschijnselen:

  • De grenzeloze vrijwilliger. Dit is die vrijwilliger die naast al vele taken bij AVC weer opstaat onder het mom van ach die 3 uur kan der ook nog wel bij.
  • De duck and cover methode. Ouders en spelers reageren niet op apps van leiders met de vraag wie de bardienst oppakt. Dit onder het mom het waait wel over
  • De diva reactie. Er ontstaat een beweging binnen het team van dat hoeven wij toch niet te doen? Wij hebben het al druk genoeg. Dat doen anderen maar.

Alle 3 verschijnselen zijn niet oké en niet wenselijk. We zijn een vereniging waar iedereen een bijdrage kan, mag en moet leveren. De omvang van die bijdrage zal voor iedereen anders zijn en dat is helemaal niet erg. Maar het ontlopen van de verantwoordelijkheid die we allemaal hebben is funest. Misschien is het voor die leden of ouders die zich (hopelijk tot hun schaamte) herkennen in de duck and cover of diva methode te hopen dat er zoveel voetbaltalent aanwezig is dat er gevoetbald kan worden bij een BVO. Daar hoef je alleen op het veld als voetballer te presteren en zijn andere klussen niet nodig. Jammer genoeg leert de ervaring dat ca. 1 op de 10.000 voetballers er zijn beroep van kan maken.

Voor iedereen die niet de illusie heeft dat de carrière bij de BVO in het verschiet ligt dus de oproep: Handen uit de mouwen! En voor die ene super talentvolle voetballer: Zoek z.s.m. een spelersmakelaar!

Het bestuur gebruikt de slogan Samen zijn we sterk. Ik zou voor nu willen afsluiten met de aanvulling Samen zijn we sterk als vereniging en alleen moet je maken dat je wegkomt.

 

De heer I.N. Kopper